Picture of an escalator at the Amsterdam central railroad station, The NEtherlands
0 votes
The IJhal is situated within Amsterdam’s Centraal Station, parallel to the IJ–the city’s connection to the North Sea–and below the station’s new bus terminal, all of which is capped by a new roof that proudly proclaims the city’s name. The IJhal is one component of a larger initiative to transform Amsterdam’s currently entangled transportation systems. When the station opened in 1889, the city lost both its view onto the IJ and its connection to Amsterdam North. With the opening of city’s new North-South subway line in 2017, which tunnels the IJ, Amsterdam’s two halves will be connected for the first time, via public transportation, without the use of boats. Foreseen as reactivating the entire city, the renovation of the station–which began in the early 2000s–is set to conclude in 2019. The IJhal is integral to the functioning of the new station: it is the area in which travelers will congregate, before they disperse toward their next destination in the Netherlands, or abroad. A system of rounded mirrors on the ceiling is meant to reflect the shimmering light off the IJ’s surface, which is mimicked by the curved interior glazing.
Download Size: 9,7 MB

To the extent possible under law, Skitterphoto has waived all copyright and related or neighboring rights to Escalator.